Pyszne, letnie owoce oprócz walorów smakowych stanowią bogactwo witamin i substancji odżywczych. Truskawki, czereśnie, wiśnie, czarna porzeczka i maliny – to, te które kojarzą nam się nierozerwalnie ze słońcem i wakacjami. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Ponieważ oprócz pysznego smaku, posiadają wiele składników odżywczych mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Truskawki
Czy wiecie, że regularne spożywanie truskawek, wpływa korzystnie na obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. A to przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Jak to się dzieje – to wszystko za sprawą zawartych w truskawkach flawonoidów. Są doskonałą przekąską dla tych, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy lub zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, ze względu na stosunkowo niski indeks glikemiczny. Zwróćcie jednak uwagę, to że truskawki zawierają substancje silnie uczulające, dla tego zwracajcie uwagę na reakcje na nie, szczególnie w przypadku najmłodszych.
Czereśnie
To owoce zawierające duże dawki witaminy C. W ten sposób wzmacniają nasz układ odpornościowy. Witamina C ma również właściwości przeciwutleniające, potencjalnie chroniąc komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi powodowanymi przez wolne rodniki. Czereśnie zawierają również antocyjany, które mogą dezaktywować enzymy wywołujące zapalenie tkanek. Podobnie jak truskawki, czereśnie posiadają niski indeks gimniczny, a więc mogą być spożywane przez cukrzyków.
Wiśnie
Wiśnie działają przeciwzapalnie, m.in. zapobiegają zapaleniu tętnic, czyli chronią przed chorobami układ krążenia. W sposób naturalny występuje w tych owocach melatonina – dzięki temu sok z wiśni może pomóc w walce z bezsennością. Owoce te są także polecane osobom, które zmagają się z nieprawidłowościami ze strony układu moczowego. Potas i sód sprawiają, że owoce te są moczopędne i mogą być przydatne chociażby przy zapaleniu pęcherza.
Czarna porzeczka
Oprócz witaminy C, owoce czarne porzeczki zawierają dużo przeciwutleniaczy i antocyjanów. Mogą one pomóc wzmocnić układ odpornościowy, złagodzić ból gardła czy objawy grypy. Liście czarnej porzeczki także wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, są stosowane jako środek przeciwwirusowy, antytoksyczny, antyseptyczny czy przeciwnowotworowy. Owoce czarnej porzeczki wykazują działanie przeciwzapalne. Zawarte w nich flawonoidy działają rozkurczowo na mięśniówkę gładką przewodu pokarmowego. Obniżają cholesterol, działają przeciwcukrzycowo. Czarna porzeczka, to jeden z najzdrowszych owoców lata.
Maliny
Malina to owoc wykorzystywany przy przeziębieniach i infekcjach. Dzięki dużej zawartości witaminy C i kwasu salicylowego są dobrym środkiem napotnym i zwalczającym gorączkę. Maliny mają działanie wykrztuśne i rozrzedzają gromadzącą się w zatokach i oskrzelach wydzielinę. Maliny sprawdzają się również jako środek wspomagający odchudzanie. Dzięki zawartości w swym składzie ketonów malinowych, które obniżają wagę komórek tłuszczowych usprawniają metabolizm organizmu. W dodatku maliny obniżają ciśnienie tętnicze, przez co polecane są przy nadciśnieniu i innych schorzeniach układu krążenia.