Sposób odżywiania ma olbrzymi wpływ na zdrowie i kondycję każdego człowieka – w tym również seniorów. W Domu Rodzinnym zdajemy sobie sprawę ze specyficznych potrzeb żywieniowych naszych podopiecznych, dlatego dbamy o to, aby ich dieta była dopasowana do indywidualnych potrzeb każdego z nich.
Naturalne procesy starzenia organizmu wymuszają na każdym człowieku zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Wraz z upływem lat obniża się sprawność układu pokarmowego, następuje zwolnienie perystaltyki jelit, zmienia się też ich mikroflora bakteryjna, a wszystko to łącznie sprawia, że przyswajanie składników odżywczych dostarczanych wraz z pokarmem staje się coraz mniej efektywne. Nie można też zapominać o innych aspektach odżywiania u seniorów – wielu z nich traci naturalne uzębienie, więc trudniej im spożywać twardsze pokarmy, a dodatkowo występujące u osób starszych schorzenia, takie jak cukrzyca, nadciśnienie czy miażdżyca, również powinny znaleźć swoje odzwierciedlenie w zmianie nawyków żywieniowych.
Zasady diety dla seniorów
Jak więc powinna wyglądać zbilansowana, pełnowartościowa dieta dla seniorów? Jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, osoby starsze – tak jak i reszta społeczeństwa – powinny odżywiać się zgodnie z zasadami piramidy żywieniowej, oczywiście z uwzględnieniem np. trudności w gryzieniu twardszych pokarmów, wszelkich alergii, nietolerancji pokarmowych czy wspomnianego wcześniej zupełnie naturalnego spowolnionego trawienia. W codziennym jadłospisie seniora nie może więc zabraknąć produktów zbożowych (najlepiej pełnoziarnistych lub mieszanych pszenno-żytnich), ryżu, kasz i makaronów. Równie ważne jest regularne spożywanie owoców i warzyw – jeśli senior ma problemy ze zjedzeniem ich w formie surowej, można je upiec lub ugotować na parze (taki sposób obróbki termicznej sprawia, że tracą one stosunkowo najmniej witamin oraz mikroelementów). Seniorzy powinny włączyć do swoje diety chudy nabiał (mleko, sery, twarogi), jogurty naturalne (doskonale wpływają na odbudowę naturalnej mikroflory bakteryjnej jelit), chude wędliny drobiowe oraz ryby, będące świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom złego cholesterolu oraz wspomagających pracę serca. Mięso należy spożywać 2-3 razy w tygodniu – najlepiej jeśli będzie to gotowany drób lub wołowina.
Równie ważna, jak skład i jakość posiłków, jest również ich częstotliwość. Seniorzy powinni jeść 4-5 małych posiłków dziennie. Będą one systematycznie dostarczały organizmowi niezbędne dawki substancji odżywczych, a dodatkowo regularne jedzenie zapobiega nagłym spadkom poziomu cukru we krwi.
Dieta dla seniorów w Domu Rodzinnym
W Domu Rodzinnym zdajemy sobie sprawę ze specyficznych potrzeb żywieniowych naszych podopiecznych, dlatego dbamy o to, aby ich dieta była dopasowana do indywidualnych potrzeb każdego z nich. Znajdujący się w naszym zespole wyspecjalizowani dietetycy opracowują plan żywieniowy dla każdego pensjonariusza Domu Rodzinnego, biorąc pod uwagę ich stan zdrowia, występujące schorzenia, ewentualne alergie czy nietolerancje pokarmowe. Warto bowiem pamiętać, że prawidłowo skomponowana dieta to nieodzowny element zarówno utrzymywania zdrowia, jak i procesów rehabilitacyjnych po przebytych już chorobach.