Zdrowa, zbilansowana dieta, bogata we wszystkie niezbędne witaminy i składniki odżywcze jest jedną z podstaw zachowania zdrowia i sprawności przez osoby starsze. Niestety, seniorzy są mocno zagrożeni awitaminozą, czyli niedoborem niektórych witamin. Czym są spowodowane te niedobory, jak mogą się objawiać i w jaki sposób je uzupełniać? Podpowiadamy!
Niedobory witamin – czyli awitaminoza lub hipowitaminoza – w przypadku osób starszych mogą mieć różne przyczyny. Niektóre choroby charakterystyczne dla wieku podeszłego mogą upośledzać procesy trawienne oraz przyswajanie witamin dostarczanych organizmowi w pokarmach. Seniorzy często przyjmują leki, które również mogą powodować niedostateczne wchłanianie witamin z układu pokarmowego. Dodatkowo, osoby starsze ze względu na dość często występujące problemy z uzębieniem, nie jedzą wystarczających ilości surowych warzyw i owoców, będących doskonałym źródłem witamin.
Niedobór witaminy A u seniorów
Witamina A ma bardzo duży wpływ na stan skóry oraz błon śluzowych, jakość widzenia, odporność organizmu, bierze też udział w procesie metabolizmu białek. Jej niedobór u seniora może objawiać się np. ciągłym uczuciem zmęczenia, szorstkością i wysuszeniem skóry, a także suchymi, łamliwymi włosami czy pogorszeniem widzenia. Duże ilości witaminy A zawiera w sobie m.in. marchew, żółta i pomarańczowa papryka czy dynia. Na surowo warzywa te mogą być dla osoby starszej trudne do zjedzenia – można je więc ugotować na parze albo przyrządzić z nich zapiekankę. Będzie świetnie smakować w towarzystwie ryby – łososia, pstrąga, halibuta (mięso ryb jest bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6).
Niedobór witaminy C u seniorów
Witamina C jest bardzo ważna dla osób starszych – odpowiada ona m.in. za odporność organizmu, utrzymanie zdrowych dziąseł, a także syntezę kolagenu, czyli białka występującego w mięśniach, stawach i skórze. Niedobór witaminy C u seniora może objawiać się częstymi infekcjami i przeziębieniami, krwawieniem z dziąseł, bólami mięśniowymi, trudnym gojeniem się ran. W Domu Rodzinnym w diecie naszych podopiecznych o każdej porze roku nie może zabraknąć produktów bogatych w witaminę C: owoców cytrusowych (również w postaci soków), natki pietruszki, kwaszonej kapusty, a także herbatek z dzikiej róży czy czarnego bzu.
Niedobór witaminy D u seniorów
Witamina D, ze względu na swoje wielokierunkowe działanie, zdaniem wielu naukowców bliższa jest hormonowi niż witaminie. Podnosi ona odporność, bierze udział w wielu procesach chemicznych w organizmie, jest bardzo ważna dla zachowania mocnych kości i zapobiegania osteoporozie. Niewielkie ilości witaminy D znaleźć można m.in. w mięsie ryb. W głównej mierze jest jednak ona syntezowana w organizmie pod wpływem ekspozycji skóry na promieniowanie słoneczne. Dlatego tak ważne jest, by seniorzy jak najwięcej czasu spędzali na świeżym powietrzu, korzystając z dobrodziejstw słonecznych, wiosennych dni (oczywiście z umiarem – nadmierna ekspozycja ciała na słońce również jest groźna).
To tylko kilka przykładów na to, jak niedobór poszczególnych witamin może odbić się na zdrowiu seniora. Pamiętajmy więc, by jego codzienny jadłospis zawierał wszystko, czego organizm osoby starszej potrzebuje!