Zimowa dieta na odporność dla seniora
Zdrowa dieta na zimę powinna dostarczać człowiekowi odpowiedniej ilości kalorii (zimą zdarza się nam marznąć, więc potrzebujemy ich nieco więcej), ale również składników odżywczych oraz witamin niezbędnych do utrzymania odporności organizmu. Jak zasady te przełożyć na codzienny jadłospis seniora? Podpowiadamy!
Prawdą jest, że zimą potrzebujemy nieco większej dawki energii do wyrównania bilansu cieplnego organizmu. Niestety, w zimowych miesiącach każdy jest nieco mniej aktywny niż latem, więc szybko może to przełożyć się na nadmiar kilogramów. Z drugiej strony, zima to czas zwiększonego ryzyka infekcji i przeziębień – należy więc jeść produkty zawierające substancje stymulujące funkcjonowanie układu odpornościowego. Dotyczy to wszystkich osób, bez względu na płeć i wiek – w tym również seniorów. Pamiętamy o tym w Domu Rodzinnym, odpowiednio modyfikując ich zimowy jadłospis.
Ciepłe śniadanie
O ile latem dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia wystarczający jest jeden ciepły posiłek dziennie, o tyle zimą zaleca się, by były ich dwa. Najczęściej na ciepło je się obiad, drugim ciepłym posiłkiem może być śniadanie. Już o poranku rozgrzeje ono organizm, doda sił i energii do normalnego funkcjonowania (ciepła, obita kolacja mogłaby obciążyć układ trawienia i utrudnić seniorowi zaśnięcie). W przypadku osób starszych jako ciepłe śniadanie doskonale sprawdzi się jajecznica na maśle, owsianka z jabłkiem albo kasza jaglana z warzywami. Do tego idealna będzie bogata w antyoksydanty zielona herbata.
Warzywa i owoce
Są bezcennym źródłem witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Najlepiej jednak sięgać po owoce i warzywa sezonowe. Z pewnością zimą nie są nimi truskawki czy pomidory. Lepiej zdecydować się np. na kiszoną kapustę, cytrusy, pietruszkę, zrobione latem przetwory z czarnej porzeczki albo malin (są doskonałym źródłem witaminy C). Zimą doskonałe są zebrane kilkanaście tygodni wcześniej i odpowiednio przechowywane jabłka i gruszki, można śmiało sięgać po mrożone brokuły lub kalafiora. Naturalnym antybiotykiem jest czosnek oraz cebula. Uwaga! Jeśli senior ma problemy z gryzieniem, warzywa należy ugotować do miękkości i rozdrobnić.
Nabiał i zdrowe tłuszcze
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ważnym ogniwem naszego układu odpornościowego są jelita – to tam swój początek ma produkcja komórek odpowiedzialnych za odpowiedź immunologiczną organizmu. Do prawidłowego funkcjonowania jelit niezbędne są natomiast żywe kultury bakterii, które zawierają niedosładzane sztucznie przetwory mleczne: jogurty naturalne, kefiry i maślanki. Nie można zapominać także o rybach oraz tłuszczach roślinnych (olej rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek), bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega – one również są niezbędne do zachowania odporności organizmu.
Oczywiście komponując zimową dietę dla seniora należy brać pod uwagę jego osobiste preferencje oraz stan zdrowia. Inne zasady żywieniowe dotycząc cukrzyków, inne – osoby z nadciśnieniem czy nietolerancjami pokarmowymi. W razie wątpliwości zawsze lepiej skonsultować się z lekarzem.