Złota polska jesień odeszła już w zapomnienie – w jej miejsce pojawiły się chłodne dni bez słońca, za to z mnóstwem mgieł, chmur i deszczu. To niestety czas zwiększonego ryzyka przeziębień i infekcji, groźnych szczególnie dla osób starszych. Warto więc zadbać o funkcjonowanie ich układu odpornościowego.
Układ odpornościowy to jeden z najważniejszych układów w organizmie człowieka. Mówiąc ogólnie, jego głównym zadaniem jest ochrona organizmu przed niekorzystnym działaniem różnych czynników, w tym oczywiście wirusami i bakteriami. Za ich zwalczanie odpowiadają m.in. limfocyty B, limfocyty T oraz immunoglobuliny.
Przyczyn obniżenia odporności organizmu może być wiele. W okresie jesienno-zimowym mogą to być np. wahania temperatury, narażenie organizmu na długotrwałe działanie zimna i wiatru, ale również przegrzewanie się. Wydajność układu odpornościowego spada wraz z wiekiem, obniżać ją może siedzący tryb życia, niedobór snu, przewlekły stres, niedostateczna ilość ruchu oraz przebywania na świeżym powietrzu. Odporność organizmu była osłabiana przez nieprawidłową dietę (m.in. wysoka kaloryczność posiłków, zbyt dużo żywności tłustej, słodkiej, wysoko przetworzonej) oraz używki. Czasami spadek odporności może wynikać z przyjmowania niektórych leków (np. antybiotyków) oraz chorób ogólnoustrojowych (wrodzony niedobór odporności, AIDS, nowotwory, cukrzyca, niewydolność nerek).
Jak zwiększyć odporność organizmu u seniora?
Osłabienie odporności w okresie jesienno-zimowym może dotyczyć również seniorów – zarówno ze względu na naturalne procesy starzenia, częste choroby ogólnoustrojowe charakterystyczne dla wieku podeszłego, niedobór ruchu czy niewłaściwą dietę. Na szczęście przynajmniej na niektóre z tych czynników można wpływać i stymulować układ odpornościowy w sposób naturalny, bezpieczny i skuteczny.
- Modyfikacja diety – do jadłospisu osoby starszej należy włączyć warzywa i owoce (cytrusy, marchew, pomidory, czerwona papryka, natka pietruszki, czosnek,), przetwory mleczne (jogurty, kefiry, maślanki), tłuste ryby morskie (śledzie, sardynki, makrele), jaja, pestki dyni i orzechy. Wiadomo, że senior może mieć problemy ze schrupaniem surowej marchewki, więc można podać ją w postaci startej surówki lub ugotowaną na parze. Orzechy można zmielić i np. dodać do jogurtu.
- Pozytywnie na funkcjonowanie organizmu wpływają niektóre zioła – pokrzywa, nagietek, rumianek, aloes. Uwaga! Zanim senior zacznie popijać herbatki ziołowe, warto skonsultować to z lekarzem. Niektóre zawarte w ziołach substancje mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, osłabiać ich działanie lub powodować niebezpiecznie skutki uboczne.
- Hartowanie organizmu – jest ważne, oczywiście na tyle, na ile pozwala stan zdrowia osoby starszej. Świetnym sposobem na hartowanie organizmu są prysznice z naprzemiennych strumieni zimnej i ciepłej wody. Nie można zapominać o spacerach, nawet wtedy, gdy jest chłodniej, pochmurnie lub pada deszcz. Jest to także metoda na to, by senior zażył polecanej dawki ruchu. Już półgodzinny spacer obniża ciśnienie, reguluje pracę serca oraz poziom cukru we krwi, dlatego w Domu Rodzinnym zachęcamy do regularnego spacerowania wszystkich pensjonariuszy, którym pozwala na to stan zdrowia.
Jeśli uważamy, że odporność organizmu seniora powinna być stymulowana farmakologicznie, należy skonsultować się z lekarzem. Lepiej nie podawać mu bez profesjonalnej porady żadnych suplementów diety.