Jedni uważają go za „białą śmierć”, inni podkreślają, że jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przypadku cukru, bo o nim mowa, prawda leży po środku, ale bez wątpienia jego nadmiar w diecie jest szkodliwy dla zdrowia, dlatego warto go ograniczać. Jak to zrobić? Podpowiadamy!
Na początek kilka podstawowych informacji. Cukier, choćby nie wiadomo co mówili o nim jego przeciwnicy, jest substancją konieczną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest on bowiem najważniejszym źródłem energii, zwłaszcza dla komórek nerwowych. Mówiąc wprost – cukier jest podstawowym paliwem dla naszego mózgu i nie można go niczym zastąpić. Jest jednak druga strona medalu. Zbyt duża ilość cukru w diecie sprawia, że niespalona podczas trawienia glukoza odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, co przyczynia się do podwyższenia poziomu cholesterolu, a co się z tym wiąże – miażdżycy. Do trawienia cukrów organizm zużywa dużo witamin z grupy B, selenu i chromu. Glukoza wpływa na funkcjonowanie trzustki, stymulując ją do nadprodukcji insuliny, co może wywoływać cukrzycę. Nadmierna ilość cukru w diecie zaburza wydzielanie hormonu wzrostu, przemiany tłuszczowe, może powodować próchnicę. Jak więc widać, z cukrem naprawdę trzeba uważać – dotyczy się to wszystkich, nie tylko seniorów!
Czy cukier w diecie można ograniczyć?
Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, różne postacie cukru znajdują się właściwie we wszystkich produktach spożywczych. O ile jednak niektóre odmiany cukru, np. fruktoza, sacharoza czy maltoza są cukrami naturalnymi i w połączeniu z błonnikiem i witaminami w owocach czy wapniem w produktach mlecznych nie są tak niekorzystne dla zdrowia człowieka, o tyle w wielu produktach na sklepowych półkach znajdują się cukry sztuczne. Co więcej, są one ukryte pod różnymi nazwami, takimi jak słód jęczmienny czy melasa. I tak cukry sztuczne znaleźć można w jogurtach, sosach i keczupach, dżemach, marmoladach, kremach kanapkowych, płatkach śniadaniowych, a nawet wędlinach. Prawdziwą bombą cukrową bywają nektary, kolorowe napoje (zwłaszcza gazowane), wszelkiego rodzaju wypieki cukiernicze oraz słodycze. Tym samym, statystyczny Polak, zamiast zalecanych 5 łyżeczek cukru dziennie zjada ich nawet 25-30!
Jak zatem ograniczyć cukier w diecie? Przede wszystkim poprzez świadome wybory konsumenckie. Przed włożeniem do koszyka soku warto sprawdzić, czy jest prawdziwym, naturalnym sokiem bez dodatku sztucznego cukru czy jednak dosładzanym nektarem. Należy po prostu czytać etykiety i wybierać produkty, które nie są sztucznie dosładzane i zawierają tylko cukry pochodzenia naturalnego (w przypadku seniorów, dla których przeczytanie niewielkiej etykiety może być kłopotem, najlepszym wyjściem będą zakupy w czyimś towarzystwie), a jeśli już mają dodatek cukru, to nie jest go dużo (choć trudno to sobie wyobrazić, w sklepach znaleźć można np. keczupy, gdzie na 100 g produktu znajduje się aż 22 g cukru!). Zrezygnować należy z kupnych ciast, ciasteczek, pączków czy drożdżówek – jeśli nachodzi nas ochota na słodkości, lepiej upiec coś w domu (możemy tu kontrolować ilość dodawanego do ciasta cukru) lub zjeść słodkie owoce: jabłko, truskawki, banana, winogrono. Choć zawierają one cukier, to jednocześnie są cennym źródłem witamin i mikroelementów.