W ostatnich dniach przywitaliśmy astronomiczną i kalendarzową wiosnę. Przyroda powoli budzi się do życia, pora więc też obudzić nasze organizmy, które podczas długich zimowych miesięcy musiały borykać się z niskimi temperaturami, brakiem słońca czy zwiększoną liczbą infekcji. Szczególnej troski wymagają w tym okresie seniorzy. Jak pomóc im w dobrej formie wejść w cieplejszą część roku?
Choć każdy z nas marzy już o tym, by schować do szafy grube kurtki i ciepłe buty, to jednak na razie warto jeszcze z tym poczekać. Przełom zimy i wiosny bywa bardzo zdradliwy pod względem warunków atmosferycznych, a organizmy, którym przez całą zimę brakowało słońca, ruchu czy zawartych w warzywach i owocach witamin, są niekiedy o wiele podatniejsze na infekcje niż np. w grudniu czy styczniu. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, by zwiększyć wydolność i odporność organizmu – mogą je stosować wszyscy, bez względu na płeć czy wiek, w tym również seniorzy.
Dieta, ruch i sen
Zdaniem wielu lekarzy, istnieją trzy zasadnicze czynniki, które wpływają na ogólny poziom odporności organizmu, będące jednocześnie ściśle powiązane z trybem życia. Jest to sposób odżywiania, poziom aktywności fizycznej oraz ilość snu. Są one niezwykle istotne dla każdego człowieka, choć oczywiście muszą być modyfikowane w zależności od płci, wieku, stanu zdrowia, a także możliwości każdego człowieka. W przypadku seniorów trudno bowiem wymagać, by mama lub babcia zaczęły nagle regularnie uprawiać jogging, a dziadek, który boryka się z cukrzycą zaczął bez kontroli spożywać owoce, które są co prawda bardzo cennym źródłem witamin, ale i cukrów. Z tego względu wszystkie działania powinny być przemyślane i rozważne.
- Dieta – za odporność organizmu w olbrzymim stopniu odpowiada sposób żywienia. Należy zadbać o to, by spożywać pokarmy bogate w witaminę A (pomaga uszczelnić i zregenerować błony śluzowe, przez co szkodliwym drobnoustrojom jest trudniej wniknąć do organizmu), witaminę C (uszczelnia naczynia krwionośne, działa przeciwwirusowo), żelazo, magnez i cynk. W jadłospisie seniora powinny więc się znaleźć pomidory, marchew, papryka, kwaszonki, natka pietruszki, czarna porzeczka, buraki, szpinak, kasze, pestki dyni, pełnoziarniste pieczywo, ryby, chude wędliny i chudy nabiał.
- Ruch – dobroczynne działanie aktywności fizycznej na układ odpornościowy człowieka jest znane i udowodnione naukowo. Badania dowiodły, że ruch prowadzi do pobudzenia odpowiedzi immunologicznej organizmu oraz wzmożonej produkcji substancji odpowiedzialnych za jego ochronę przez wirusami, bakteriami i innymi szkodliwymi drobnoustrojami. W przypadku seniorów dobrym pomysłem będzie już półgodzinny codzienny spacer oraz wszelkie inne formy ruchu, które lubi i na które pozwala mu stan zdrowia (gimnastyka, jazda na rowerze, praca w ogrodzie).
- Sen – przemęczenie i zbyt mała ilość snu to jedna z głównych przyczyn obniżenia odporności i zwiększonego ryzyka infekcji. Seniorzy często mają problemy z zasypianiem, które wynikają np. z chorób. Dlatego warto zasugerować im, by zrezygnowali z drzemek w ciągu dnia, wieczorem porządnie wywietrzyli sypialnię i tuż przed snem wypili filiżankę herbaty, np. z melisy.