Portal Pacjenta Portal Partnera
logo ue

KONTAKT

Dom Rodzinny - ul. Przytorowa 1 Nowy Dwór Mazowiecki (okolice Warszawy)

TELEFON

tel. 22 775 22 05; kom. 697 027 865

Dieta dla seniora na wiosenne przesilenie

Zauważasz, że mamie, tacie, babci czy dziadkowi brakuje energii? Są drażliwi, apatyczni, nie mają apetytu, zdecydowanie więcej śpią? To może być wiosenne przesilenie, czyli sezonowy spadek formy. Na szczęście nie jest ono groźne, a uporać się z nim pomoże już właściwie skomponowany jadłospis.
Wiosenne przesilenie – zwane również zespołem wiosennego zmęczenia – to zespół objawów, pojawiających się tuż po zimie, zazwyczaj w marcu i/lub kwietniu (w zależności od pogody). Może ono dotknąć każdego, bez względu na płeć i wiek. Do najbardziej charakterystycznych symptomów wiosennego przesilenia zalicza się osłabienie, brak energii, senność, apatyczność, drażliwość, ale także poszarzała cera, łamliwość paznokci czy wypadanie włosów. Z jednej strony, za wiosenne przesilenie odpowiada nasz zegar biologiczny, który najczęściej nie nadąża z przejściem z zimowego na wiosenny tryb funkcjonowania (dłuższe dni, zmiana czasu i związana z nim mniejsza ilość snu), niedobór słońca przez długie zimowe miesiące, a także dieta, w której zwłaszcza zimą brakuje świeżych warzyw i owoców. Choć wiosenne przesilenie może trwać nawet kilka tygodni, to w całokształcie nie jest groźne i można dość łatwo się go pozbyć. Wystarczy zadbać o odpowiednią ilość snu, relaks na świeżym powietrzu oraz właściwą dietę.

Co powinien jeść senior, by mieć więcej energii?

Za witalność, energię i chęć działania odpowiadają m.in. witaminy i składniki mineralne zawarte w produktach spożywczych. W walce z wiosennym przesileniem u seniora przydatne będą:

  • witaminy z grupy B – znaleźć je można w produktach zbożowych, pestkach dyni i słonecznika, roślinach strączkowych, mleku i jego przetworach, produktach mięsnych i jajach,
  • witamina C – jej bogatym źródłem jest papryka, natka pietruszki, owoce cytrusowe, brokuły, brukselka czy truskawki,
  • witamina D – zawierają ją ryby morskie, jaja, wątróbka, oleje roślinne, pełne mleko oraz sery dojrzewające,
  • żelazo – znaleźć je można przede wszystkim w mięsie i wędlinach, ale również kaszach, produktach zbożowych, roślinach strączkowych czy otrębach,
  • cynk – jego źródłem w diecie jest m.in. wątróbka, pestki dyni, kakao, ser żółty, fasola oraz kasza gryczana,
  • magnez – znaleźć go można w kakao, pestkach słonecznika i dyni, migdałach, kaszy gryczanej, gorzkiej czekoladzie czy orzechach.

Oczywiście należy przy tym pamiętać, aby jadłospis mający dodać seniorowi energii uwzględniał jego ogólny stan zdrowia. Osoby starsze mogą mieć problemy z pogryzieniem surowych warzyw – można więc przygotować je poprzez gotowania na parze. Jeśli senior ma podwyższony poziom cholesterolu czy kłopoty z sercem, lepiej zrezygnować z czerwonego mięsa i tłustych wędlin na rzecz ryb oraz drobiu. A w razie wątpliwości zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Comments are closed.
close
Potrzebujesz więcej
informacji?
Oddzwonię do Ciebie!


* Twój numer telefonu nie będzie wykorzystany w celach marketingowych
lub przekazany dalej. Wyłącznie oddzwaniamy na podany numer telefonu.
Zostaw numer
oddzwonimy!
Wyślij zapytanie
na interesujący Cię temat...









Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez ZOL „DOM RODZINNY”
ul. Przytorowa 1, 05-100 Nowy Dwór Mazowiecki w celach marketingowych oraz dla prawidłowej realizacji usługi "umów wizytę"